חוף דור הוא אחד מחופי הרחצה היפים והאהובים בישראל. גם המולת המבקרים הרבים שמגיעים אליו בחופשת הקיץ אינה מצליחה להפר את השלווה במקום. אולם, בחודשים האחרונים המקום השקט הזה נהפך לזירת קרב של ממש, שבה מתעמתים אינטרסים כלכליים מנוגדים, פחדים גדולים ושפע של מניפולציות רגשיות ותקשורתיות.
מאות מטרים של צנרת להובלת הגז והקונדנסט (אחד מתוצרי הלוואי של הפקת הגז) כבר הונחו בדחיקה בעומק של כ-15 מטר בתוך קרקעית הים מתחת לרצועה צרה של חוף דור, אך המוקד האמיתי של העימות ממוקם כעשרה קילומטרים מקו החוף – שם תוצב ב-2019 אסדת לווייתן, שאליה אמורות לזרום בסוף 2019 כמויות גדולות של גז טבעי משדה הגז לווייתן שבעומק הים.
הסיפור הזה התחיל למעשה כבר בשנת 2010, אז גילתה ישראל בים התיכון מאגרים משמעותיים של גז טבעי. העיקריים שבהם, שזכו לשמות תמר ולווייתן יחד עם כריש ותנין הקטנים יותר, עתידים לשנות את פני משק האנרגיה הישראלי במאה העשרים ואחת: מעבר לכך שהתלות שלנו בדלקים המבוססים על נפט ופחם מאלצת אותנו להסתמך על משאבים שמקורם במדינות אחרות (כולל כאלו שמוגדרות כמדינות אויבות לישראל), הרי שמהדלקים הללו מייצרים כיום אנרגיה באופן שגורם לפליטת כמויות גדולות של גזי חממה (ובעיקר פחמן דו-חמצני), שגורמים בתורם להתחממות כדור הארץ, זאת בנוסף לתחמוצות חנקן וגופרית וחלקיקים נשימים שמזהמים את האוויר שאנו נושמים ופוגעים קשות בבריאותנו.
הגז הטבעי, לעומתם, "נקי" יותר מבחינת הפליטות ששריפתו יוצרת והשפעתן על הבריאות ומבחינת פליטות של פחמן דו-חמצני. תהליך ההפקה שלו, אם זה לא מספיק, הוא גם זול יותר. עם זאת, צריך לזכור גם שבמהלך הקידוחים, ההפקה השוטפת ולאחר סיום חיי הבאר, נוצרות פליטות משמעותיות של גז מתאן לאטמוספרה, שהשפעתו כגז חממה על שינוי האקלים גדולה פי 28 יותר מזו של פחמן דו-חמצני.
גילוי ופיתוח מאגרי גז משמעותיים נראה אם כן כמו פתרון ביניים טוב למשק האנרגיה של ישראל, זאת בתנאי שהגז יחליף את הפחם, המזוט והסולר וישולב עם יחס הולך ועולה של ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים (כמו רוח ושמש). במאגר לווייתן לבדו נמצא גז בכמות 621 BCM שאמורה להספיק למשק ל-65 שנה (ללא יצוא) – כמות שתאפשר לישראל לפתח עצמאות אנרגטית ולהעביר כמות נכבדת מייצור החשמל, התעשייה ואולי אף התחבורה שלנו (בעיקר תחבורה חשמלית, כאשר החשמל מיוצר מגז) לשימוש באנרגיה הנקייה יותר מנפט ופחם ואף זולה יותר, תוך צמצום דרמטי של זיהום האוויר במרכזי הערים ובכלל.
|